گروه کوهنوردی شیراز

گروه کوهنوردی شیراز در زمینه های کوهپیمایی / غارنوردی / صعود قله / و... فعالیت می نماید و از علاقمندان به طبیعت و کوهنوردی نام نویسی می نماید

گروه کوهنوردی شیراز

گروه کوهنوردی شیراز در زمینه های کوهپیمایی / غارنوردی / صعود قله / و... فعالیت می نماید و از علاقمندان به طبیعت و کوهنوردی نام نویسی می نماید

قلع و قمع درختان بلوط در زاگرس

یورش مجددخطوط گازبه منطقه حفاظت شده دناوقطع تعداد زیادی از درختان درحالی پس ازپنچ سال براثر مماشات سازمان محیط زیست دوباره آغاز شده که وزارت نفت در دوره قبل به خاطر این اقدام یک میلیاردتومان جریمه شد.
به گزارش شریان نیوز، از زمانی که پیمانکاران شرکت نفت به منظور انتقال خط لوله گاز بندر عسلویه به شمال و شمال غرب کشور در مناطق جنگلی غرب منطقه حفاظت شده دنا  اقدام به نابودی حدود 15 هزار اصله درخت بلوط کردند، 5 سال می گذرد.

هفتم مهر سال 88 جنگل بلوط زاگرسی ناحیه غرب دنا که تحت مدیریت سازمان محیط زیست بود مورد هجوم عوامل اجرایی و پیمانکاران احداث جاده انتقال خط گاز قرار گفت و طی آن حداقل 14 هزار اصله درخت بلوط که عمر آنها تا 400 سال بود، قلع و قمع شدند و پس از آن برای تعریض این جاده تا 50 متر نیز حدود 2 هزار اصله دیگر از ناب ترین درختان بلوط زاگرس مرکزی قربانی توسعه لجام گسیخته خطوط انتقال گاز شد.

از سوی دیگر این فاجعه  زیست محیطی که نابودی یکی از رویشگاههای انبوه بلوط زاگرس مرکزی را رقم زد، منجر به از بین رفتن تعادل اکولوژیکی این ناحیه  و در پی آن تخریب زیستگاه بسیاری از گونه های جانوری از جمله دارکوب و سنجاب که هر کدام به نوبه خود نقش مهمی در از بین بردن آفات درختان بلوط و همچنین رویش مجدد نهال های این گونه را دارند، شد.

قلع و قمع درختان بلوط در زاگرس+عکس

در پاییز سال 1388 اعتراض و دخالت به موقع جامعه محلی دنا، تشکل زیست محیطی کانون سبز فارس و سایر کارشناسان منابع طبیعی موجب شد تا ریاست وقت سازمان محیط زیست که تا آن زمان در این خصوص سهل انگاری کرده بود از گسترش تخریب جنگل های بلوط دنا ممانعت کند و پس از آن متخلفان به قوه قضائیه معرفی شوند.

 رئیس وقت سازمان محیط زیست در جلسه هیات دولت در آن زمان ضمن اعتراض نسبت به تخریب جنگل دنا، تعقیب قضایی متخلفان، ضبط و توقیف تجهیزات راهسازی و ماشین آلات آنها و متوقف کردن ادامه عملیات خطوط انتقال گاز در آن حوزه را خواستار شد و معاونت انسانی سازمان محیط زیست نیز در خصوص اعمال جرایم یک میلیارد تومانی وزارت نفت به خاطر این اقدام خبرهایی را منتشر کرد.

قطع مجدد تعداد بی شماری از بلوط های دنا

اما حالا آن طور که مدیر کانون سبز فارس می گوید: با وجود تمام اتفاقات تلخ گذشته و با اینکه سازمان محیط زیست وقت از توقف تمام عملیات های انتقال خطوط گاز در آن ناحیه خبر داده بود دوباره ماشین آلات و تجهیزات راهسازی در آن منطقه مشغول عملیات لوله گذاری هستند.

به گفته بهمن ایزدی، پیمانکار شرکت نفت از جنوب شرق روستای قره، واقع در مرز استان های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد تا روستای سیندنمک و در ادامه تا رویشگاه جنگلی دشت تلخ آب درست از همان مسیری که احداث جاده انتقال خطوط گاز ممنوع اعلام شده بود با تعریض این جاده و ایجاد ترانشه هایی با ارتفاع حدود 50 متر باز هم تخریب بخش هایی از این مناطق جنگلی را آغاز کرده اند.

قلع و قمع درختان بلوط در زاگرس+عکس

او به تخلیه ضایعات ترانشه های جاده روی شیب های جنگلی شمال شرق جاده اشاره می کند و تأکید می کند که این اقدام منجر به از بین رفتن درختان بی شماری در این منطقه شده است.

آنطور که ایزدی می گوید:  طی چند ماه گذشته محیط زیست کهگیلویه و بویر احمد بارها سعی کرده که از انتقال خطوط گاز در این منطقه ممانعت به عمل آورد اما با دخالت های سازمان مرکزی حفاظت محیط زیست و با توجه به شواهد موجود، مجددا تخریب جنگل های بلوط دنا با  تکمیل این جاده  و عملیات لوله گذاری آغاز شده است.

به گفته مدیر کانون سبز فارس، در این منطقه خطوط انتقال گاز دیگری به صورت موازی و در فاصله 3 کیلومتری این جاده وجود دارد  و قرار است این خطوط هم در اینده از این منطقه عبور داده شوند.

اظهار بی اطلاعی رئیس سازمان محیط زیست از موضوع

از سوی دیگر رئیس سازمان محیط زیست با اظهار بی اطلاعی از این ماجرا می گوید: هر گونه گزارش و مستنداتی که در این خصوص و آغاز مجدد جاده کشی در منطقه حفاظت شده دنا وجود دارد در اختیار سازمان محیط زیست قرار گیرد تا با آن برخورد جدی شود.

قلع و قمع مجدد درختان بلوط زاگرس در منطقه دنا در حالی آغاز شده که چندی پیش خبرهایی از قلع و قمع صدها اصله بلوط کهنسال در منطقه حفاظت شده قلارنگ ایلام با بهانه ایجاد شبکه انتقال فرآورده‌های نفتی با ماشین‌آلات سنگین راهسازی منتشر شد. البته متولیان طرح‌های عمرانی درست چند روز پس از امضای تفاهم نامه میان استانداران مناطق زاگرسی برای حفظ محیط زیست این منطقه رو به زوال به جان بلوط‌های ایلام افتادند.

قلع و قمع درختان بلوط در زاگرس+عکس

حالا بار دیگر آغاز لوله گذاری برای خطوط انتقال گاز در منطقه حفاظت شده ای که در دولت قبل جنجال های زیادی در پی داشت و حتی ماجرا به قوه قضاییه کشیده شد و دوستداران محیط زیست تصور می کردند که برای همیشه این پرونده بسته شده است، نشان می دهد که نه تنها امضای تفاهم نامه های زیست محیطی میان دستگاه های مختلف و تشکیل جلسه برای مسائل محیط زیست در مناسبت های گوناگون از جمله برخی جلسات هیات دولت، نمادین است. حتی ورود قوه قضاییه و اعمال جرایم برای برخی تخلفات زیست محیطی هم چندان کافی نیست. به نظر می رسد حالا که مسائل زیست محیطی از جمله تخریب و تجاوز به اراضی ملی و حفاظت شده  دغدغه تمام مردم و رهبر معظم انقلاب است، وقت آن رسیده که مسئولان ارشد کشور در هر سه قوه اندکی محیط زیست را جدی بگیرند.

غار و آبشار باتارا

غاری تماشایی در لبنان

شاید پیش از این و در طبیعت‌گردی‌های خود، آبشارهای دیدنی متعددی را معرفی کرده باشیم. آبشارهایی که تعدادی مخفی در دل کوه‌ها بوده، بعضی الهام بخش و دیدنی و البته گروهی نیز از مسیرهای پیاده روی تماشایی برخوردار بودند. اما این آبشار هر سه مورد را همزمان داراست.

 
 
شاید در نگاه اول این آبشار اندکی عجیب به نظر برسد، اما مطمئن باشید از دل هیچ فیلم تخیلی سر بر نیاورده است. این پل‌های غاری شکل، در اصل بخشی از یک حفره‌ی بزرگ تشکیل شده از سنگ‌های آهکی هستند. آبشار تنگه‌ی باتارا (Baatara Gorge Waterfall) که به نام "پرتگاه عظیم سه پل" نیز معروف است، در طول میلیون‌ها سال و با جریان برف‌های ذوب شده در دل سنگ‌های آهکی شکل گرفته است.
 
 

ابن پدیده‌ی طبیعی قابل توجه که در سال 1954 توسط غار شناس فرانسوی هنری کویفِت (Henri Coiffait)کشف شد، از برف‌های ذوب شده قله کوه تغذیه شده، 250 متر ارتفاع داشته و آب آن پس از عبور از میان سه حفره و پل در نهایت به درون گودالی عمیق سرازیر می‌شود. این پرتگاه یا گودال ژرف نیز 165 میلیون سال قدمت داشته و شکل گیری آن به عصر ژوراسیک باز می‌گردد. در بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد جریان آب این آبشار بعد از ورود به گودال، به صورت چشمه‌ی آب گرم داله (Dalleh) در شهری در همان حوالی به نام (Mgharet al-Ghaouaghir) به بیرون جریان می‌یابد.  
 
 
 
 آبشار باتارا در جنگل‌هایی در حومه‌ی شهر بیروت واقع شده است. مناظر تماشایی غار، پل‌ها و محیط اطراف آن گردشگران را مجذوب خود می‌کند، به طوری که شهامت نشان داده و به لبه‌های آن نزدیک می‌شوند، لبه‌هایی که لیز و لغزنده بوده و پل‌هایی که ممکن است هر لحظه فرو بریزند. با پیاده‌روی روی این پل‌های سنگی می‌توان به بالای آبشار رسید. بهترین زمان برای سفر به این نقطه ماه مارس یا آوریل است، زمانی که به واسطه ذوب برف‌ها، جریان آب آن شدید و پرقدرت می‌باشد.
 
 


پناهگاه کوهستانی

پناهگاه اضطراری زولوای در ارتفاع 4 هزار متری قله ماترهورن در رشته کوه آلپ کشور سوئیس، توسط تیم کوهنوردی ملی این کشور و برای کمک رسانی و امداد در شرایط اضطراری به کوهنوردان ساخته شده که به دلیل قرارگرفتنش در لبه پرتگاه به عنوان خطرناک ترین پناهگاه کوهستانی جهان شناخته می شود.